De coronamaatregelen, zoals thuiswerken, kunnen invloed hebben op uw voedingspatroon. Het is belangrijk om gezond te (blijven) eten. Bekijk onderstaande adviezen rondom gezonde voeding.

Eet volgens de Schijf van Vijf en blijf zo gezond mogelijk.

Adviezen voor thuis

Adviezen voor gezonde voeding voor kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen:

1. Draag bij aan een goede gezondheid door gezond te eten

Eet gevarieerd uit alle vakken van de Schijf van Vijf. En wissel ongezonde tussendoortjes om voor iets gezonds. Door gezond te eten ondersteunt u de weerstand, vermindert u het risico op ziekten, en blijft uw gewicht beter in balans. 

Kijk voor meer informatie over gezond eten op:

Voedingscentrum.nl : kleine stappen zijn makkelijker vol te houden, maak daarom een Eetwissel

2. Kies vaste eetmomenten om uw dag te structureren 

Veel mensen werken op dit moment thuis. Het is daarom belangrijk om een vast ritme te hebben.  Door tijd en aandacht te hebben voor vaste eetmomenten,  en niet meer dan gebruikelijk te eten,  houdt u uw gewicht beter in balans. Kijk voor meer informatie over vaste eetmomenten op:

Voedingscentrum.nl : gezond eten en bewegen als u thuiswerkt vanwege corona

3. Zet gezond eten zoals fruit en groente in het zicht en snoep en snacks juist uit het zicht

U pakt sneller eten dat u ziet of voor u ligt. Zet daarom gezond eten in het zicht en ongezond eten uit het zicht. Ook als u meer moeite moet doen om eten te pakken, eet u het minder snel. Berg het bijvoorbeeld op in een kastje.

Kijk voor meer informatie over gezonde snacks op:

Voedingscentrum.nl : wat zijn gezonde tussendoortjes?

Voor professionals

De bovenstaande adviezen kunt u als professional, werkzaam bij gemeente, GGD Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst of in de zorg, ook gebruiken om mensen te helpen thuis gezond te blijven eten. 

Meer informatie voor professionals vindt u op: 

  • Voedingscentrum.nl : themadossier over het coronavirus en voeding
  • Voedingscentrum.nl : download de factsheet over voeding en ouderen
  • Rijksoverheid.nl : download de poster ‘Zorg goed voor jezelf’ met leefstijladviezen rondom bewegen, voeding, roken en alcohol

Deze leefstijladviezen zijn tot stand gekomen in samenwerking met het Voedingscentrum, de Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding (LCI Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding (onderdeel RIVM)) en de Wetenschappelijke Adviesraad Corona Gedragsunit van het RIV Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Bij deze adviezen zijn de algemene maatregelen rondom het coronavirus in Nederland leidend.